Chefparade – škola varenia

Populárna škola varenia Chefparade v Košiciach

Po ôsmych rokoch fungovania v Bratislave (od roku 2011) otvorilo Chefparade v októbri 2018 novú pobočku na adrese Moldavská cesta 1629/8 v Košiciach ( na prízemí budovy Business center Tesla 2 ) .

Varenie a pečenie sa stáva čoraz populárnejším. Obrovský záujem verejnosti podporil vznik rôznych škôl varenia. Jednou z nich je aj Chefparade, miesto kde sa zábavnou formou naučíte pripravovať špeciality svetových kuchýň, ale aj naše tradičné jedlá. Tieto kurzy varenia sú určené pre každého bez ohľadu na vek, pohlavie alebo na predchádzajúce skúsenosti. Všetko pod dohľadom skúsených odborných kuchárov.

V novembri oslávil Chefparade v našom meste prvý rok od otvorenia. K tomuto krásnemu výročiu sme Chefparade navštívili a položili pár otázok kuchárovi Tomášovi Jakabovi.

Tomáš pôsobí ako šéfkuchár v reštaurácii Nebespán Boutique Hotel, ktorá je v Kašperských horách na Šumave v Česku kde prebieha fúzia Francúzskeho a českého jedla. Tento podnik patrí medzi desať najlepších v Českej republike. Okrem toho sa dvakrát stal víťazom kulinárskej súťaže Košický kuchár v rokoch 2015 a 2017 a zapojil sa do Thuries academy.

Ake typy kuchýň varíte ?

Snažíme sa prejsť celým svetom a na rôzne kuchyne máme rôznych kuchárov. Veľmi radi propagujeme Ázijskú kuchyňu, či už je to Ázia ako celok, alebo rôzne časti Ázie ako Thajsko, Japonsko a od januára by sme mali spúšťať aj vietnamské kurzy, ktoré tu doteraz neboli. Okrem Ázie máme v ponuke Španielskú, Talianskú, Francúzsku, Argentínsku kuchyňu. Neponúkame len 1 kurz z danej kuchyne, nakoľko sa v jednom kurze nedá všetko obsiahnuť, preto ich máme ešte rôzne rozdelené. Kurzy sú rozdelené po krajinách, ale taktiež ponúkame aj rôzne tématické kurzy. Máme kurzy, ktoré sa volajú pre milovníkov mäsa, makrónky, pečenie.

Koľko trvá priemerný kurz varenia ?

Kurz je nastavený aby trval približne 4 hodiny. Samozrejme stále závisí od ľudí. Niektorí ľudia chcú veľmi rýchlo napredovať dopredu, iní si chcú to jedlo vychutnať. Rozdiely v dĺžke kurzov sú však minimálne.Okrem toho máme kurz, ktorý sa síce nebezpečne volá, kvôli tomu, že sa volá 6 hodinový intenzívny kurz pre začiatočníkov. Názvom však nechceme odradiť ľudí. Na tento skvelý kurz môže prísť aj profesionál a verím, že sa dozvie strašne veľa nových informácii, ľudia sa naučia pripraviť kvalitný vývar, rozložiť a spracovať kuracie mäso. Skrátka naučia sa ako spraviť 5-6 chodový nedeľný obed pre rodinu.

Čo všetko potrebuje človek k tomu aby k Vám prišiel ? Čo si potrebuje vziať so sebou ?

Úplne nič. Chodia k nám ľudia, ktorí mali dobrý deň, aj tí ktorý mali zlý deň. Tento kurz je úžasný v tom, že sa tu snažíme dostať náladu do pozitívnej a uvoľnenej atmosféry. Tuna si môžu ľudia vyčistiť hlavu a na chvíľu zrelaxovať, oddýchnuť si a odpútať sa od celodenných myšlienok. Máme 4 veci, ktoré by sme chceli v každom kurze dodržať. Chceme aby si každý človek odtiaľ odniesol zážitok. Chceme aby sa niečo nové naučil a takisto chceme aby mu chutilo a dobre a u nás cítil. Všetkým účastníkom pošleme po kurze kompletný recept, teda si nemusia brať žiadne notesy a písať si poznámky. Nechceme aby ste si písali, chceme aby ste si to vyskúšali. Na tento kurz majú záujemcovia prísť, variť a zabaviť sa.

Čo ak som úplný začiatočník a nikdy v živote som nevaril ? Organizujete aj nejaké kurzy pre začiatočníkov ?

Každý kurz je úplne pre všetkých. Každý kurz je urobený inak, ale aj keď k nám príde úplný začiatočník, vieme to spoločne zvládnuť. Veď sa to volá škola varenia, my tích ľudí učíme variť ako v škole. Síce za to nedostanú známky, ale dostanú za to jedlo, ktoré si navaria a vedia sa ohodnotiť samy.

Ako prebieha takýto kurz varenia ?

Po príchode Vás čaká usmievavý kuchár. Zložite si svoje veci a môžete sa ponúknuť s predjedlom, ktoré je pre Vás prichystané. K dispozícii máte v cene chladničku s rôznymi nápojmi. Tie sú k dispozícii počas celého varenia. Začíname hneď ako dôjde posledný účastník. Všetci účastníci dostanú zásteru. Všetci si následne umyjeme ruky a pustíme sa do spoločného varenia. Naozaj sa nie je čoho obávať. Vždy Vám je po ruke skúsený kuchár, ktorý Vám vždy všetko vysvetlí, poprípade poradí alebo pomôže. Postupne sa zoznámite so všetkými surovinami. Ukáže Vám rôzne finty. Takisto ak máte akékoľvek otázky, mile radi Vám na ne zodpovedia. Spoločne si takto pripravíme všetky jedlá, ktoré môžete hneď skonzumovať. Všetko jedlo čo zvýši si so sebou vezmete domov. Po ukončení získate okrem dobrého pocitu aj certifikát o úspešnom absolvovaní kurzu a malý darček.

Kurzy varenia u Vás organizujete len počas pracovných dní alebo aj cez víkendy ?

Robíme ich všetky dni, teda 7 dní v týždni. Takisto robíme rôzne súkromné akcie, teambuildingy, eventy, tématické akcie, narodeninové párty, všetko záleží od toho ako sme vyťažení.

Čo ponúkate okrem kurzov varenia ?

Máme takisto vlastnú predajňu potravín. Potraviny si viete kúpiť priamo na kurze varenia, alebo kedykoľvek, keď nás navštívite. Onedlho už budete môcť nakúpiť aj cez internet. Všetky tieto potraviny si dodávame samy, teda sme jediný dodávatelia. Napríklad naše špeciálne kokosové mlieko, nikde inde nekúpite, sme jediným dodávateľom na Slovensku a v Českej republike. Takisto do budúcna plánujeme tento obchod rozšíriť o rôzne „home made“ produkty, ktoré chceme denne ponúkať našim zákazníkom.

Máte nejaké plány do budúcna ?

Samozrejme, plánov je niekoľko. V prvom rade sa potrebujeme stále viac zviditeľňovať. Vieme, že pod značkou Chefparade ponúkame super produkt, prv však sem ľudia musia prísť, zažiť to a presvedčiť sa na vlastnej koži. Chceme sa ďalej rozvíjať, chceme sa posúvať po celom východnom a strednom Slovensku s vlajkou Chefparade pre všetkých a všade. Často sa nám stáva, že k nám prídu ľudia z Michaloviec, Vranova, Humenného, Prešova, Popradu a chceme to rozširovať pre týchto ľudí, pretože si Vážime, že títo ľudia k nám prídu z takej diaľky aby tu s nami mohli stráviť večer a zabaviť sa.



Všetky potrebné informácie o Chefparade nájdete aj na ich stránkach Chefparade.sk